Del 2: Hvordan pynte til jul i en liten hybel

I dag er det bare ni dager igjen til julaften, og den store kassen med julepynt bør snart være tømt. Med mindre du bor trangt og har dårlig råd, da.

Det kan være en utfordring å få opp julestemningen når lommeboka er slunken og sengen din dekker 98 % av gulvarealet. Jeg gikk til innkjøp av en vakker, rød julestjerne til å ha i vinduet (se del 1), men fant ut at den ikke passet med de turkise gardinene. Det gjorde dog ingenting, for julestemning ble det. Jeg siterer min mor: «I jula kan ting kræsje. Det trenger ikke alltid være så stilig». Her er andre og siste del av Radiojentes julepynttips.

1. Farger

Hvis senga di fungerer som sofa og dansegulvet befinner seg på badet, kan farger være med på å løfte julekåken til nye høyder. Legg på rødt sengetøy og heng opp røde eller lilla håndklær. Kjøp røde og hvite lys på nærbutikken. Har du litt penger til overs kan du handle en løper, en duk eller til og med gardiner i de samme, spenstige fargene.

1. Metervare duk Tova fra ellos.no kr 374. 2. Jul kappemetervare 40 cm fra Sparkjøp kr 79. 3. Shelly ferdigsydd gardinhøyde fra Princess kr 99,50. 4. Kubbelys rødt stort fra Kremmerhuset kr 49. 5. Putevar fra H&M kr 49,50. 6. Iris grytelapper fra IKEA kr 15. 7. Atlanta servietter fra Princess kr 14,50. 8. Main Kronborg håndkle fra Jysk kr 35.

2. Juletre

Et juletre trenger ikke å være stort. Finn ei grein i hagen, putt den i en vase og knyt på noen røde bånd. Klipp til en pappbit med juletreform og mal den grønn. Har du plassmangel kan du alltids henge den på døra.

Elleville juletrær fra VGs juletreprotokoll i 2010. Klikk på bildet for å se flere.

Da jeg søkte etter trær som kunne illustrere eksempelet fant jeg forresten ut at det var trendy med pyntede kvister, så jeg er usikker på om jeg vil foreslå det likevel. Dette er tross alt ikke en interiørblogg, men et nettsted med anstrengt bruk av humor.

3. Julepynt

Det går an å pynte uten å ha et tre å henge juggelet på også. Dørhåndtak, knagger, kleshengere, gardinstenger, lamper og brannvarslere er utmerkede opphengssteder. Du kan også bekle vinduer og dører med girlander og papirremser. Vips, så er det jul.

1. Broderisett fra Skandinavisk korsstingsenter dkk 60,-. 2. 2-pakning julepynt fra H&M kr 49,50. 3. Girlander fra Ellos kr 39. 4. 6-pakning julestjerner fra Ellos kr 49. 5. Idgran julestrømper fra IKEA kr 19. 6. Donisse fra Sparkjøp kr 69. 7. Oppblåsbar julekrans fra coolstuff.no kr 135. 8. Magdalena engel fra Princess kr 29,50. 9. Yrsnö julekuler fra IKEA 29 kr for seks. 10. Snøkrystall fra Kremmerhuset kr 49.

Jeg anbefaler den oppblåsbare julekransen på det varmeste, forresten.

4. Julebakst

Å bake kjeks, kaker og julebrød er en utmerket måte å få litt stemning på. Når den vidunderlige lukta av nellik, ingefær, gløgg og rosiner blander fortrenger lukten av vorspiel, fulle søppelposer og gammel oppvask er det virkelig jul. Prøv å bake disse colakakene for eksempel.

Utenomjordisk fæle pepperkaker fra Lierne og Ikea. Det hjalp ikke å overpynte dem.

Hvis du har tenkt å bake pepperkaker anbefales det å sette deigen selv. Både Liernes og IKEAs pepperkakedeiger smaker verre enn det som gror i sluket på baderommet, og de ser i tillegg ut som døde romvesener når de kommer ut fra ovnen. Til mitt forsvar: Det var ikke jeg som kjøpte deigen og bestemte at venninnegjengen skulle lage «stemning» med dødfrembringende plasma.

Og du, dropp den tanken, det er faktisk umulig å pynte dem delikate og velsmakende.

5. Musikk

Julemusikk er muligens slitsomt, utspilt og dårlig, men det lukter ikke, tar ikke plass og koster lite. Prøv denne spillelisten og syng med til toner fra den gangen George Michael var heterofil.

Spilleliste: Julemusikk

Det ser ut som George visste hva han ville ha allerede den gangen, egentlig.

Her kan du finne noe av det jeg har nevnt ovenfor:

 • Hos Skandinavisk korsstingsenter kan du kjøpe broderisett og lage dine egne juleduker. Hvis det blir for dyrt er det bare å finne seg et laken og finne på mønster selv.
 • Ikea har både metervare og ferdigsydde tekstiler. Kanskje ikke så originalt, men billig er det.
 • Det er overraskende rimelig å kjøpe duker i Kystnissebutikken. Bestemoraktig er det også.
 • Hvis du har absurd dårlig smak kan du gå til anskaffelse av Jul i Blåfjell-sengetøy hos Kid.
 • Det er alltid like overraskende å finne ut at Sparkjøp har et brukbart og billig utvalg.
 • Ellos selger masser med juleskrot, ja, til og med CDer! Hva skjedde? Jeg trodde Ellos bare var en middelmådig postordreklesbutikk.
 • På Princess‘ nettsider kan du velge mellom prisnivået «under 100 kroner» og «100-300 kroner». Ypperlig for pengelense slubberter.
 • H&M finnes i mange byer. 19,50 for ubestemmelige, røde gjenstander.
 • Kremmerhuset har mye fint (og mye interiørbloggaktig).
 • Arranger juleverksted og få vennene dine til å ta med seg papir, lim, glitter, saks, farget papp og annet småtteri. Da får du i det minste skrot med personlighet og historie.

Blir det jul, eller?

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Design, Inspirasjon, Jul og høytid, Oppussing og interiør, Radiojente tipser og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Del 2: Hvordan pynte til jul i en liten hybel

 1. Siv sier:

  Jeg synes det høres rart at de selger pepperkakedeig på IKEA. Er ikke de en møbelkjede eller noe sånt, da? :p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s