Del 1: Hvordan pynte til jul i en liten hybel

Jeg har vært bortskjemt. Helt siden jeg flyttet hjemmefra har jeg hatt en romslig, selveid leilighet til rådighet. Jeg har dessuten alltid bodd sammen med noen, det være seg ei venninne, en leietaker eller med kjæresten min. Men nå har pipen fått en annen lyd. For første gang i mitt liv sitter jeg alene på en liten hybel. Inventaret er lånt og spartansk, og jeg har verken egen seng eller ordentlig stekeovn.

Slik kan du pynte opp hybelen din til jul! Bildet er lånt fra adressa.no, men har fått tilført stemningsfull julepynt. Hvor mange typer pynt får du øye på?

Å bo trangt er en situasjon mange kjenner seg igjen i. Rundt om i Norge leier (og eier!) ti-, om ikke hundretusenvis av mennesker, små hybler og rom. Og nå er det jul. Som om det ikke var vanskelig nok å stappe inn klesskap, skrivebord, vannklosett og seg selv i de mikroskopiske værelsene. Hvordan i huleste skal en klare å få julestemning på elleve kvadrat?

Jeg aner ikke. Men når en er langt hjemmefra og savner sine nærmeste kan det å lage litt stemning hjelpe på humøret. Derfor har jeg forsøkt å skrape sammen noen billige juletrivelighetstips til resten av landets arme mikroleietakere.

1. Lysestaker

Både den syvarmede lysestaken og adventsstaken hører med. Til og med små boliger har som regel vinduskarmer og bord , og der kan lysestaken få plass. (Dersom du ikke har vinduer bør du kontakte Leieboerforeningen, forresten.) Hvis ingen av disse faller i smak kan du jo komponere din egen lysoppsats? Det eneste du trenger er et fat, fire lys og noen kongler. Alle interiørbloggerne skriver om dette. Og om paller med hjul.

1. Stråla fra IKEA (159 NOK). 2. Lyskombinasjoner fra Nille (under 200 NOK). 3. Titus adventsstake fra Clas Ohlson (349 NOK). 4. Elljusstake Gabriel fra Åhlens (349 SEK). 5. Lyseholder Heart fra lunehjem.no (40 NOK). 6. Adventsstake Trix fra Plantasjen (149 NOK). 7. Adventsstage i Bakke - Madam Stoltz fra nordhjem.dk (35 DKK). 8. Miniadventsstake fra Clas Ohlson (49 NOK). 9. Elljusstake Bodil fra Åhlens (329 SEK). 10. Adventslykter i sink fra zanz.no (239 NOK).

2. Julestjerne

Betlehemsstjernen henger fint i hvilket som helst vindu. Hvis du derimot hater lysende stjerner i vinduet kan du investere i blomsten «julestjerne» i stedet. Hvis du er flink til å vanne den kan du ha jul hele året uten at det virker rart. Det går også an å kjøre på med smakløse stjerner laget av kvister, ståltråd eller tøy. Kun fantasien setter grenser! (Herregud, så interørbloggersk sagt.)

Fra øverste venstre til nederste høyre: 1. Pappstjärna Anemon fra Åhlens (129 SEK). 2. Adventsstjerne fra Plantasjen (129 NOK). 3. Livingly folde-ud stjerne fra designdelicatessen.dk (80 DKK). 4. Stjerne Sofia Slim 60 Purple fra lunehjem.no (435 NOK). 5. Liten julestjerne fra Plantasjen (25 NOK) 6. Stjerne Jessica fra Clas Ohlson (129 NOK).

3. Adventskalender

En adventskalender kan være tynn som et ark og like lite innholdsrik som nynorskeksamenen til Roger-Johnny i 10., eller dekke en hel vegg med gavekort på ferrarier, sydhavscruise og boblebad i hagen. Det er rett og slett like mange muligheter som det er kvadratmeter i kåken din (og penger på kontoen din). Vi nevner i fleng:

 • Den klassiske tikronerssjokoladekalenderen fra -nille
 • Den akkurat likedanne, men mye dyrere Pondus-kalenderen
 • Lego-, Flax-, Haribo- eller Kindermaxi-kalenderne
 • Pakkekalenderen fra mamma som du egentlig er for gammel til, men likevel jubler over når den kommer i posten. Sokker, godteri og reflekser med reklame for Kreftforeningen er kult!
 • Den selvutslettende kalenderen. Søsteren din, kjæresten din, fadderungen din og vennene dine får kalendere fra deg, men du får ingenting tilbake.
 • Alternativ julekalender. Få en ukjent låt fra et ukjent band hver dag i hele adventstiden.
 • Bloggkalender 1: Du har over 50 000 lesere daglig og får sponset masse ting du kan gi bort til leserne dine.
 • Bloggkalender 2: Du har nesten ingen lesere og åpner en «spennende» luke fra livet ditt hver dag.
 • Den hjemmelagede interiørbloggkalenderen. Må være fylt med festlige bokstaver, hjemmesydde putetrekk, selvmalt porselen, makramé og skilt det står «A home is where the heart is» på. Dette må være pakket inn i gråpapir og rød ulltråd, og enten henge i et vindu, på kjøkkenet eller stuedøra. Datoene kan ikke skrives direkte på papiret, men må syes på røde filthjerter som festes på hver enkelt pakke.

Anti-dumme skilt.

 
 • Den trendy jeg-må-gi-noe-til-meg-selv-hver-dag-fordi-jeg-er-en-sterk-kvinne-kalenderen. Hvis du virkelig må belønne deg selv med presanger hver eneste dag før julaften bør du ta en virkelighetssjekk. På tide å gjøre noe med selvtilliten – eventuelt egoet?
 • Den vel så trendy små-lapper-med-morsomme-og-søte-ordtak-og-hilsener-kalenderen. Hva med å innse at førjulstiden egentlig bare er stressende hverdager? Skriv «Jeg må på jobb i dag», «Lag middag!» og «DU HAR IKKE KJØPT NOEN JULEGAVER ENNÅ!» på lappene. Da får du i hvert fall gjort noe fornuftig frem mot julaften.

Det enkle er ofte det beste. Lite plass tar det også.

Jeg klarte dessverre ikke å holde meg til inspirasjons- og interiørbloggerstilen gjennom hele innlegget, men kanskje du fikk noen tips likevel? Del 2 kommer om noen dager, og da får du enda flere geniale forslag til hvordan en stakkarslig hybel kan pyntes opp og triveliggjøres.

I mellomtiden kan dere gjerne diskutere: Hvordan pynter du til jul? Hva kan du simpelthen ikke leve uten når det gjelder julepynt? Hva kan du slettes ikke fordra?

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Inspirasjon, Jul og høytid, Oppussing og interiør, Radiojente tipser og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Del 1: Hvordan pynte til jul i en liten hybel

 1. Siv sier:

  Jeg. ler! Halleluja, den humoren din, altså!

 2. Kristian sier:

  Dra ut i desemberskogen og fell et vakkert grantre. Sett treet i stua. Sats på forstatt mildvær slik at du da kan sette opp telt på plenen. Blir det for kaldt får du satse på å bo hos gode venner.

 3. Dan R. Hagen sier:

  Ey…. radiogutt kaller radiojente! Så moro og se andre radiofolk blogge også… Lykke til meg jul på hybelen :-)

 4. Dan R. Hagen sier:

  Meg jul på hybelen ja.. er forhåpentligvis bedre til å prate enn å skrive….

 5. Helga sier:

  For første gang har jeg tid, lyst, mulighet og RÅD til å pynte skikkelig til jul! I år skal det bakes pepperkakehus, brygges juleøl, stekes lefser og hygges. Foreløpig har jeg funnet fram juleduker, lysestaker og bakt pepperkakehjerter. Det som virkelig trengs for å få julestemning er dog en grundig rundvask med tilhørende grønnsåpelukt, tente lys, ullpledd, tøfler og fri fra jobb. Det blir:-) God adventstid. Hilsen Helga og Sivert

 6. Tilbaketråkk: Del 2: Hvordan pynte til jul i en liten hybel | Radiojente

 7. Tilbaketråkk: Del 2: Hvordan pynte til jul i en liten hybel | Radiojente

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s