Kvinnedagen 100 år. Er den fortsatt like aktuell?

«Jeg skal bruke kvinnedagen på å bake, vaske, støvsuge, handle og slarve. Skal til og med ha på BH og miniskjørt. TA DEN, OTTAR!» Slik lyder dagens humoristiske Facebook-status på min profil. Men ikke misforstå. Jeg er ikke imot kvinnedagen.

Bilde lånt fra lambdaliterary.org.

100 år gammel kampsak

I år er det 100 år siden Den internasjonale kvinnedagen ble innstiftet. Det skjedde i København på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress. Initiativet ble tatt av den tyske feministiske sosialdemokraten Clara Zetkin. I utgangspunktet skulle dagen fungere som en agitasjonsdag for kvinners rett til å stemme. Allerede året etter, 1911, ble dagen markert i flere land. I forbindelse med det internasjonale kvinneåret 1975 ble dagen proklamert som internasjonal kvinnedag av FN. I dag markeres den i større eller mindre grad av kvinner og menn over hele verden.

Kvinnesakskvinnen Clara Zetkin. Bilde fra biografiasyvidas.com.

I Norge ble kvinnedagen markert for første gang i 1915. På 1970-tallet møtte dagen stor oppmerksomhet og interesse med rekordmange arrangementer, men mye av engasjementet sank tiåret etter. Fra 1990-årene er 8. mars blitt mer en viktig markeringsdag, og en dag hvor kvinners situasjon og posisjon står på dagsorden, enn den folkelige kampdagen den tidligere var.

I dagens VG kan vi lese at mange ungdommer synes kvinnedagen har gått ut på dato. Kvinnedagen betyr lite for dagens unge, men det er kanskje ikke så rart med tanke på hvor langt vi har kommet i Norge. Her har kvinner hatt stemmerett siden 1913, vi har mulighet for både utdanning og jobb og rettigheter på lik linje med menn. Så hva skal vi egentlig «kjempe» for i dag?

Kvinner som stemmer. Bilde fra massene.wikispaces.com.

Kvinnedagen i resten av verden

I land som Brunei, Forente Arabiske Emirater, Libanon og Saudi-Arabia har kvinner fortsatt ikke stemmerett. Flere steder i verden blir kvinner sett på som mindreverdige, og har langt dårligere rettsvern enn det menn har. I utviklingsland har kvinner liten tilgang på utdanning, og mange steder har de heller ikke rett til å ha eiendom eller husdyr.

Verden over kjempes det for retten til fri abort, retten til å bestemme over egen kropp, mot vold og overgrep (deriblant voldtekt) mot kvinner. Universelle kampsaker for feminismen er blant annet kampen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse som fortsatt praktiseres i store deler av verden. Slikt slipper vi å bekymre oss for her til lands.

I Afrika er det store forskjeller mellom kvinners og menns rettigheter. Bilde: treehugger.com

I Kambodsja ble kvinnedagen forbudt i år. Myndighetene i Phnom Penh by avslo søknaden fra fagforeninger og andre private organisasjoner om å markere 100-årsdagen for 8. mars med et stort møte i hovedstaden. Det ble ikke gitt noen grunn for avslaget, noe som fører til voksende bekymring for at ytringsfriheten i landet blir innsnevret. Tenk om det hadde skjedd her?

Kvinnedagen er sannsynligvis viktigere å markere i land der kvinner fortsatt blir urettferdig behandlet. Den handler om at kvinner, på lik linje med menn, skal ha mulighet til å si sin mening i saker som angår dem, både i husholdningen og på lokalt og nasjonalt nivå. I Norge bør vi være fornøyd med oss selv og det vi og våre formødre har oppnådd. Uten sterke kvinner som talte saken vår, hadde vi sannsynligvis hatt verken stemmerett, utdanningsmuligheter, kvinnelige prester eller jenteskihoppere og så videre. Derfor må vi også vise solidaritet overfor våre medsøstre i resten av verden. De har en lang vei å gå.

Ingrid Bjerkås, Norges første kvinnelige prest. Bilde fra nrk.no.

Ingrid Bjerkås, Norges første kvinnelige prest. Bilde fra nrk.no.

I Norge er det fortsatt en del å gå på når det gjelder likestilling. Menn er overrepresentert i høyere stillinger, og kvinner har gjennomsnittlig lavere lønn enn menn. Forskjellene er også store fylkene imellom. Det er igangsatt en rekke tiltak for å jevne ut ulikhetene, blant annet kjønnskvotering og økt lønn i kvinnedominerte yrker. Men er ikke det også forskjellsbehandlig? Norge har bl.a. blitt dømt av EFTA-domstolen for å reservere stillinger i forskningsmiljøer for kvinner. Betyr ikke det, underforstått, at kvinner er dårligere enn menn og derfor må «plasseres» for å komme inn noe sted?

Undertrykkende feminisme og feilslått kvoteringspolitikk

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener det er feilaktig å behandle kvinner som en ensartet gruppe og kvotere deretter. Jeg er av samme oppfatning. En arbeidstaker skal ansettes ut fra sine kunnskaper og egenskaper, ikke basert på kjønn. Jeg var selv eneste kvinnelige musikkteknologistudent en periode, og jeg syntes ikke spørsmålene om «kvotering» var morsomme. Jeg kom dit jeg ville fordi jeg var flink og fordi jeg hadde lyst, ikke fordi noen hadde plassert meg der. Sånn synes jeg det bør fungere overalt i samfunnet. Feminisme og kvinnekamp bør ikke handle om å «kreve seg» og slå ned på alle andre.

Det er kanskje derfor feminismen har blitt kritisert for å være mannefiendtlig og polariserende, ettersom undertrykkelsen av kvinner – og ikke undertrykkelse generelt – er det sentrale emnet. Det har blitt påstått at enkelte krefter i de feministiske miljøene bedriver kjønnshets mot menn, og det påpekes at om ordene «mann og kvinne» i enkelte feministiske tekster var blitt byttet ut med «hvit og svart», ville det ha blitt sett som rasistisk propaganda. Likestilling er viktig både for kvinner, menn, handikappede og minoriteter.

Å brenne BH-en, fornekte husarbeid og hate menn er ikke veien å gå. Feminisme handler om å gjøre det du har lyst til, tro på deg selv og vite at mulighetene er uendelige! Derfor brukte jeg fridagen til å handle, vaske hus, bake og lage mat. Typiske kvinneting – ja – men det er noe jeg liker å gjøre, så hvorfor skal jeg ikke gjøre det da?

Afghanske kvinner protesterer. Bilde fra nytimes.com.

Kjære jenter: Dere trenger ikke å bli ingeniører hvis dere ikke vil. Dere trenger ikke å gjøre som kjendisene Kadra Yusuf omtaler i kronikken «Uten en tråd». Dere trenger ikke å være typiske kvinner, men dere behøver ikke å kaste sminken og høyhælene heller. Bruk hodet, følg drømmene deres og vit at dere er gode nok! Ikke glem kvinnene som tråkket opp veien for oss, og husk at kvinnekampen fortsatt er viktig mange andre steder i verden.

Hva slags forhold har du til kvinnedagen? Feirer du den? Hater du den?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Debatt, Nyhetsbildet og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Kvinnedagen 100 år. Er den fortsatt like aktuell?

 1. Så klart! Feminisme er jo ikke å hate alt som er maskulint, selv om mange gjør det slik.

  Og dagen slik den markeres i Vesten er gått ut. Vi har mye av det vi trenger. Og å bare rette oppmerksomhet mot kvinnevold og fri abort og slike ting en dag i året blir også feil. Føler det blir som alle andre idiotiske dager. Det burde være noe vi prater i hjel, ikke husker på en viss dato. Først da skjer det noe i resten av verden også. Synes ikke avisene har nok info om det der, det er mye pjatt synes jeg…

  • Radiojente sier:

   Helt enig. Det er overraskende lite informasjon om det i avisene. Men det er jo ikke noe nytt. En må lete selv for å finne ut hva som egentlig skjer.

   • Og siden jeg har fått minst 4 nyhetsbrev med type «siden du fortjener det i dag!» så får jeg også lyst å re-poste innlegget mitt om morsdag/valentines og legge til en overskrift.

    Men da får jeg vel voldelige feminister på nakken! Uffda :P

 2. Helena sier:

  Bra skrevet! Utrolig mange gode punkter:)
  Er enig i at kvinnedagen fortsatt bør markeres, og mange av de på den filmen fra VG-tv burde skjemmes. Kvinnedagen er viktig i Norge også, for bl.a å hylle tidligere norske kvinneforkjempere!

 3. Karen sier:

  Jeg trodde jeg var over kvinnedagen til jeg leste leserkommentarene på diverse avisers artikler om nettopp kvinnedagen og innså at mange fortsatt mener kvinner fra biologiens side hører hjemme på kjøkkenet. Flott for de kvinner som vil være der, ikke så flott for oss som ikke kjenner oss igjen i denne karakteristikken av å være kvinne.

  Jeg tror heller ikke kjønnskvotering er løsninga, men jeg tror fortsatt det er en vei å gå før man vurderer hverandre utfra individets egenskaper og ikke ut fra individets kjønn. I tillegg mener jeg det er viktig å oppfordre (kanskje særlig jenter) til å tenke over hva man faktisk vil med livet, slik at man kan legge fra seg de tingene man streber etter å være ut fra samfunnets forventninger.

  Fin artikkel forresten.

 4. Solveig sier:

  Flott og informativt innlegg, Helle! Veldig fint å komme over en seriøs blogg! :) Fin layout også!

  Jeg er enig med deg (hvem kan ikke være det) i at vi i Norge har oppnådd veldig mye når det kommer til likestilling, og vi er heldige som har hatt sterke kvinner til å tråkke opp stien. Derfor mener jeg at vi bør fortsette å markere kvinnedagen i solidaritet med resten av verdens kvinner og menn, som en generell markering for likestilling. Vi har fortsatt en vei å gå i Norge også, og vi må fortsette å vær et foregangsland når det kommer til likestilling.

  Enig med Karen her i at det er en vei å gå fra kjønnskvotering til kunnskapsbasert vurdering, og for mange land der likestillingen er mye dårligere enn i Norge tror jeg kjønnskvotering er nødvendig, særlig i begynnelsen.

  Dagens kvinnekampsaker og hovedparoler i mange kvinnedagstog har de siste årene tatt fokuset litt vekk fra oss priviligerte nordkvinner og over på de som ikke er like heldige. Selvfølgelig er likelønn for norske menn og kvinner fortsatt en fanesak, men andre tema som ikke er en like selvfølgelig del av kvinnekampen i Norge har blitt bragt på banen. Dette viser oss at norsk kvinnekamp er en arena for å sette andre kvinners situasjon på dagsordenen, og dette bør vi benytte oss av. Ja til fortsatt kamp og feiring av kvinnedagen! :)

  • Radiojente sier:

   Takk, folkens! Godt å se at det er flere som engasjerer seg der ute. Så mange konstruktive kommentarer varmer mitt hjerte. :) Jeg er enig i at mange andre land kan ha nytte av kvotering, men jeg mener at Norge har kommet såpass langt at det ikke burde være nødvendig. Det blir spennende å følge med på kvinnekampen i resten av verden framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s