Reis til Riga. Nå!

Om du ikke allerede har vært i Riga bør du ta straks ta turen. Vi har nettopp kommet hjem, glade og entusiastiske, fra Latvias vakre hovedstad, byen som har alt. Store kjøpesentere, rimelige spaanlegg, frodige parker, spennende arkitektur, deilig mat, bugnende markeder og rik historie.

Riga er den største byen i De baltiske stater. Området har vært befolket siden 200-tallet, og byen ble nevnt som et viktig handelssted allerede på 1100-tallet. Rigas historiske sentrum står på UNESCOS verdensarvliste, og hovedstaden er viden kjent for sine bygninger i jugendstil.

Jeg har, basert på mine egne erfaringer som Riga-turist, laget en guide for reiselystne. Nedenfor finner du informasjon om reise, overnatting, mat og drikke, shopping, uteliv, spatilbud, severdigheter, valuta og prisnivå. Jeg har også lagt ved nyttige lenker for den som vil vite mer.

NB! Dette er et langt innlegg. Dersom du vil lese et kortere og morsommere innlegg om Riga og Latvia kan du sjekke ut Riktig svar: Riga.

Stor snømann i parken.

Reise
Fly er sannsynligvis den raskeste og mest behagelige måten å komme seg til Riga på. Turen fra Trondheim til Riga tok ikke mer enn halvannen time. Norwegian og SAS flyr direkte fra Trondheim og Oslo fire ganger i uka. Jeg har ikke undersøkt om det finnes flere direkteflygninger fra Norge, men det går alltids an å mellomlande en gang eller to. Du kan også ta ferge fra Stockholm.

Flybillettene er ofte svært billige. Norwegian tilbyr billetter helt nede i 157 kroner! Det kan til og med studenter og arbeidssøkende koste på seg.

Buss 22 tar deg med fra Riga flyplass til Riga sentrum. Det finnes også flyplassekspresser, grønne minibusser som kjører deg rett til noen av hotellene i byen. Dersom du ikke orker tanken på buss er drosje et billig alternativ. Husk bare å sjekke om drosjen har taksameter og at det er påslått! Det er dessverre en del useriøse taxisjåfører i Riga, og mange av dem vil kreve unødvendig mye penger av deg. Se etter drosjer med gule merker. Dette betyr at de er lisensiert. Baltictaxi, Rigas Taksometru Parks og Riga Taxi regnes som godkjente drosjefirmaer.

Drosjer utenfor Riga flyplass. Bilde lånt fra riga.in.

Tips: ta med deg gratisbrosjyren Riga in Sight fra flyplassen. Det er en uvurderlig guide som inneholder lommeparlør, viktige telefonnumre og informasjon om spisesteder, barer, hoteller, butikker, severdigheter og kulturopplevelser.

Valuta og prisnivå
1 latvisk lat (LVL) tilsvarer 11,05 norske kroner (NOK) med dagens kurs (7.1.2011). Noen restauranter og hoteller tar imot euro, men den offisielle myntenheten er lat.

1 lat. Bilde lånt fra dalje.com.

For oss nordmenn er det latviske prisnivået svært hyggelig – særlig om du vet hvor du skal lete. En får god biffmiddag til 60 kroner, frokost til 30 kroner, coctails til 25 kroner og øl til 15 kroner. Spabehandlingene går for å være svært rimelige, og både klær og sko er mye billigere enn her hjemme.

De fleste butikker og restauranter tar imot VISA-kort, men papirpenger er å foretrekke. Om du likevel skulle betale med kort må du huske å be om kvittering.

Overnatting
I følge Hotels.com kan du få hotellrom som koster fra 150 kroner per natt (men det finnes også luksushoteller for den som har råd). Vi bodde på Islande airBaltic Hotel og betalte ca. 1300 kroner for fire netter. Hotellet ligger i ti minutters gangavstand fra gamlebyen og tilbyr alt fra spa, helsestudio, badstu, spillrom, restaurant og bar.

Hotellet sett utenfra. Bilde lånt fra atputasbazes.lv.

Tips: bestem deg for en pris du er villig til å betale og les hotellanmeldelsene på Hotels.com. Gode anmeldelser = bra hotell. Legg også merke til hvor hotellet ligger. Dersom prisen er for god til å være sann ligger det sannsynligvis et langt unna sentrum.

Mat og drikke
Å holde seg mett er lett. Særlig i Riga. Her kan du spise amerikansk, kinesisk, japansk, uzbekisk, tyrkisk, belgisk, fransk, tysk, indisk, italiensk, russisk, spansk og selvfølgelig latvisk. Puh. Jeg tenkte å anbefale noen av spisestedene vi besøkte:

Double Coffee: Latvias største kafékjede tilbyr mer enn 75 kaffedrikker samt et rikholdig utvalg te, juice, coctails, snacks, frokost og desserter. Vi tok frokosten her en dag, og konstaterte at de har nydelig latte, omelett og pasta.

Pie kristapa kunga: En av Rigas mange middelalderrestauranter. Restauranten har to etasjer og åtte rom med hvert sitt ulike tema. Vi bestilte svin rullet i bacon, kahlua crème brûlée og lokalt øl. Utsøkt mat og hyggelig betjening.

Delikat måltid hos Pie kristapa kunga.

Jack Daniels Bar: Her var overraskende få gjester, men pepperbiffen deres er en av de beste jeg har smakt. Tykk, saftig og god. Drikkeutvalget var også svært bra.

Steiku Haoss: Dette var den dyreste (nåja, 120 kroner for en middag bør være overkommelig) restauranten vi var innom, men kokkene kan sin biff også her. Westernaktig interiør og servitriser i cowboyhatt lager stemning.

Uteliv
Det eneste jeg kan uttale meg om er Rigas brunere puber. Riga in Sight presenterer en oversikt over barer, eskortebyråer, natt-, coctail-, homse- og liveklubber dersom du har lyst til å vite mer. Vi besøkte Riga midt i uka og da er det tydeligvis dødt på byen. Vi fikk dessverre ikke undersøkt bylivet i helgene, så det er mulig utestedene er morsommere da.

Alberts Pub: Britisk pub i sentrum av gamlebyen. Sender sport på TV, serverer billig mat og har et stort utvalg av tappøl. Vi syntes musikken var litt for høy og stemningen var slapp. Ellers var det et greit sted.

Donegan’s Pub: En irskinspirert fotballpub i gamlebyen med god stemning og masse gjester. Billig og god mat, lokalt og importert øl. Betjeningen har relativt gode engelskkunnskaper, noe som er en sjeldenhet i Riga.

Paddy Whelan’s: Stor og brun pub i utkanten av gamlebyen. Alle kvinnelige besøkende får spesialpris på drikkevarene og slipper unna med 1,50 lat per drink. Guttene må betale det dobbelte. Kunne vært et artig sted dersom det hadde hatt flere gjester.

Victory Pub: Brun, engelsk pub med potensiale. Musikken var dessverre altfor høy og betjeningen dum. Da hjelper det ikke med 20 tappøl, biljardbord og rimelig mat.

Rock’n’Riga: Som svorne metalfans måtte vi innom Rigas eneste rockepub. Stedet har egen livescene og stor bardisk, men vi ble skuffet. Jukeboxen hadde et elendig utvalg, bartenderne var kunnskapsløse og gjestene var få. Vi håper for deres del at det kommer flere folk i helgene.

Rigas Melnais Balzams: Den tradisjonelle urtelikøren Riga Black Balsam er Rigas stolhet. Flaskene selges overalt og flere barer har spesialisert seg på shoter, kaffedrikker og drinker basert på likøren. Fint sted, rar drikk.

Rigas Melnais Balzams sommerstid. Bilde lånt fra riga.in.

Shopping
Riga rommer et utall internasjonale kjeder og designbutikker i tillegg til lokale markeder og forhandlere. Med tanke på prisnivået og utvalget burde Riga vært et shoppingmekka. Det er det også hvis du er ute etter smykker, konfekt og souvenirer. Vil du derimot ha pene klær må du lete godt. Latvisk klesstil ligger et stykke unna (eller kanskje noen år bak?) nordisk mote. Jeg syntes det var vanskelig å finne plagg jeg likte, men det kan jo hende du ikke mener det samme som meg. Jeg er nemlig ingen «supershopper».

Her er likevel noen tips: Gå rundt i gamlebyen og stikk innom de mange småbutikkene og markedene. Der er det mye fint å se. Sørg også for å besøke kjøpesentrene. Galerija Centrs ligger sentralt til og rommer alt fra gourmetbutikker til designforhandlere. Den finske senterkjeden Stockmann er vel verdt å stikke innom, og vil du oppleve noe skikkelig spesielt tar du drosje til Spice. Spice er Latvias største kjøpesenter og rommer blant annet et gigantisk lekeland!

En liten del av lekelandet på Spice Centrs.

Spa
Av en eller annen grunn rakk jeg aldri å ta spabehandling, selv om jeg hadde planlagt det lenge. Jeg har samlet noen nettadresser som dere kan sjekke ut på egen hånd:

Espariga
Hotel Jurmala
Dome Hotel

Severdigheter
Riga skal være Europas kulturhovedstad i 2014, og rommer nok museer, monumenter og kirker til å holde deg opptatt i ukesvis. Blant de viktigste attraksjonene er Frihetsmonumentet, House of Blackheads, De tre brødrene, Riga slott, Puddertårnet, Riga katedral, St. Peters kirke og Kattehuset. Les mer hos Riga in Sight.

Sapju Dievmates Katolu Baznica (katolsk kirke i Riga).

Vi var innom Puddertårnet og det latviske krigsmuseet. Det viste seg dessverre at det meste av informasjonen sto på latvisk. Museer har det med å bli mindre spennende når man ikke forstår det som står skrevet.

Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle
, Rigas vakre, ortodokse kirkebygning er et syn. Det var den eneste kirkebygningen vi gikk inn i. Vi ble overveldet av det for oss uvant religiøse og utsmykkede kirkerommet, men det var virkelig verdt turen.

Vi tok også en spennende busstur med Riga Bus Tour. Bussen kjører en times rundtur i Riga. Guidingen foregår over hodetelefoner, og man kan velge blant ti ulike språk (bl.a. norsk). Guiden forteller om ulike byggverk, Rigas historie, arkitektur, litteratur, språk og kultur. Et utmerket alternativ når man er lei av å spasere og tyde latviske tekster.

Tips: se etter rabattkuponger i turistguidene. Her kan det være penger å spare!

Språk
De fleste latviere snakker bare latvisk og/eller russisk, men bar-, restaurant- og hotellpersonale kan ofte litt engelsk eller tysk. Det virker som mange har lært seg «standardfrasene» og lite annet (med noen unntak, selvfølgelig). Bruk derfor enkle setninger og ord når du prater og stiller spørsmål. Ellers kan det lett oppstå misforståelser.

Oppsummering
Riga er en vakker by med yrende kulturliv, lave priser og mange valgmuligheter. Dersom du er ute etter et romantisk reisemål, storslått shopping, god mat, utallige museumsbesøk, spesiell arkitektur eller et beroligende spaopphold finner du alt du ønsker deg i Riga. Jeg fikk i hvert fall lyst til å besøke byen igjen ved en senere anledning. Riga ser bra ut om vinteren, og viser seg sikkert enda penere om sommeren.

Kattehuset.

Det ble en uhyre lang tekst, men dersom du leste hele (eller deler av den) håper jeg du fikk lyst til å besøke Riga du også. Si fra om bloggposten skulle inneholde faktafeil eller døde lenker, og still gjerne spørsmål om du har noen.

Husk at dette er et innlegg basert på mine personlige opplevelser i Riga, og ikke en proff reiseguide.

Har du vært i Riga?

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Radiojente tipser, Reise, Shopping, Uteliv og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

27 svar til Reis til Riga. Nå!

 1. Alexander sier:

  Jeg ser at du besøkte en del ting jeg ikke var innom, men at helhetsinntrykket likevel er det samme. Riga var helt fantastisk i august og kan faktisk sies å være en verdig konkurent til syden når det kommer til sol og varme. For meg som ikke er så veldig glad i varme, ble rundt 40 grader hver dag litt i overkant, men likevel slår jeg meg på bølgen din, Helle, og anbefaler Riga på det varmeste! =) (pun not intended :P)
  Bare som litt ekstrainfo så fikk vi vite, når vi var der, at Riga kan være et Mekka for menn som sliter med å få seg dame fordi det visstnok er en ekstremt skjev kjønnsfordeling i byen. Dette stemte bra overens med det vi selv erfarte også ettersom det var ett eller flere bryllup hver dag vi var der, og brudeparene besto stort sett av 40-50 år gamle, ekle menn og 18-20 år gamle, søte jenter.
  Teksten din var ikke for lang for Riga er så altfor lett å diskutere i lengden. =)

  • Radiojente sier:

   Det høres ut som du hadde en hyggelig og varm tur, Trond! Ja, det virker som eskortebyråene gjør det stort der. Men ingen skjemmes over det. Det er liksom bare en avansert og desperat kontaktannonse. Det at pene, latviske damer «vil ha» gamle, ekle menn skjønner jeg derimot mindre av. Det må da være tusenvis av unge menn som vil ha damer også? Vel, terskelen for å oppsøke datingbyråer er kanskje høyere blant de yngre når jeg tenker meg om. :p

   • Alexander sier:

    Så vidt jeg husker så var det ikke at de unge jentene «vil ha» de gamle karene, men de gifter seg med dem fordi det er for få menn (var visst nok ca 30/70 deling menn/kvinner), og det å være gift bringer en viss trygghet. I tillegg er sikkert de mennene dette gjelder relativt rike, så det er vel en viss overlevelseslogikk i det hele.
    Uansett så hadde jeg en veldig fin tur ja, men det er 3,5 år siden nå så det er kanskje på tide med en ny tur en gang etter masteren =)

 2. AndersS sier:

  Takk, i og tre andre drar neste veke!

 3. Agleh Nosavggyrt sier:

  Dette så spennende ut. Gir litt avsmak for min del å se at de reklamerer for eskortebyråer på den offisielle byguiden, men slik er vel virkeligheten.. Sitter jo trygt selv i bortskjemte feministnorge å uttaler meg (eller Tyskland just nu men).
  Ser ut som en trivelig tur! Men hvor er alle kjærestebildene da? :)

  • Radiojente sier:

   Avsmak og avsmak. For oss, ja. Men det later til å være svært vanlig i Latvia og andre land. Turen var kjempetrivelig! Men kjærestebilder kommer ikke til å bli lagt ut på bloggen. J har ikke lyst til å være avbildet her, og det må jeg respektere. :) Den som er venn med meg på Facebook kan alltids ta en titt på resten av bildene der.

 4. jarl sigve sier:

  Hei

  Takk for et fint reisebrev,vi reiser en uke i april for å spille nm i poker.(ja nm i poker går i riga forde norge er et teit land) men vi regner med å oppleve mye mer enn casinoet.(forhåpentligvis)

  mvh
  jarl sigve

  • Radiojente sier:

   Takk, det var hyggelig å høre, Jarl Sigve! God tur til Riga og lykke til med pokerspillingen. Jeg er sikker på at dere vil trives i Riga (og i april våres det jo også).

   – Helle

 5. Kai Anderen sier:

  Nå har vi akkurat kommet hjem etter et 4 dagers opphold i Riga. Før vi dro printet vi ut reisebloggen du hadde laget om Riga og tok denne med oss! Den ble flittig brukt, og var til utrolig god hjelp for oss. Gode tips og nyttige opplysninger. Vi besøkte dine anbefalte puber og spisesteder. Det var lite folk ute på denne årstiden og det var kaldt og surt, men vi hadde en fin tur allikevel,og fikk med oss det meste takket være din hjelp! Dette var bra, fortsett å lag reiseblogger, vi kommer til å benytte oss av dem!
  Kai og Ann-Charlotte(ikke helt unge fra Sarpsborg)

  • Radiojente sier:

   Tusen takk, nå ble jeg veldig glad! Hyggelig å vite at reisebloggen var til hjelp. Jeg er enig i at vinteren er ikke den beste tiden av året å besøke Riga på, men til gjengjeld slipper man å gå i kø med andre turister. Jeg kommer helt sikkert til å lage flere reiseblogger når anledningen byr seg. Koselig å høre fra dere. :)

   Helle

 6. Tilbaketråkk: Rare søk og spørsmålsrunder | Radiojente

 7. Tilbaketråkk: Riga: Part I –

 8. Cecilie sier:

  Har herved printet ut denne, og tar den med oss til Riga 1.-5.august. Tusen hjertelig. Nå gleder jeg meg enda mer til å reise:)

 9. Someone sier:

  Hei. Jeg falt nesten fra stolen min da jeg hadde lest setningen «Latvisk klesstil ligger et stykke unna (eller kanskje noen år bak?) nordisk mote». ROFL!! Det er sååååå morsomt å høre at noen virkelig ener at nordisk stil (kanskje mangel på stil?) er bra…. Men jeg skjønner godt du ble litt forvirret da du fikk litt problemer med å finne det tradisjonelle nordiske dameantrekk i Riga: grå joggebukse, mannlig skjorte (brukes vanligvis 2-3 størrelser høyere enn man trenger) og et utvalg av stygge gammeldagse joggesko. Det bruker vi ikke så mye ut av, nei :P
  Hilsen
  Dame fra Latvia

  • Radiojente sier:

   Haha, herlig svar!

   Vi var der om vinteren, så jeg la mest merke til de grusomme, glinsende boblejakkene «alle» hadde. Men du har rett i at mange her på bjerget kler seg stygt også. Jeg sammenligner alle med min egen, forunderlig vakre klesstil, vet du. Lett å bli blind da. ;P

 10. CamillaC sier:

  Flott skrevet, nå føler jeg meg desto sikrere på at jeg har valgt riktig destinasjon for vinterferien 2012! Jeg har et lite spørsmål dog; vet du om buss 22 går regelmessig inn til byen Riga, også på natterstider? Jeg om min samboer lander med flyet 23.30 på kvelden. Og: vet du om det er dyrt å ta taxi på nattid? (Ps: Takk for tips om enkelte useriøes taxisjåførere)!

  Camilla.

  • Radiojente sier:

   Hei, Camilla!

   Takk, det er kjempefint at min lille «reiseguide» kan hjelpe noen. Jeg vet dessverre ikke noe om bussene, men det var veldig billig for drosje. Bare sørg for å ta en av de hvite, røde eller grønne og se at taksameteret går. Hvis dere har hotell i byen kommer det til å koste dere mellom 50-200 kroner (avhengig av sjåføren, hehe).

   God tur! Det er virkelig en nydelig by. :D

 11. Maiken sier:

  Så spennende og ikke minst nyttig å lese! En venninne og jeg setter kursen mot Riga på mandag. Kan jeg bare spørre hvor mye penger man ca. bruker på en firedagerstur? En annen venninne av meg var der i tre dager og brukte ca. 10.000, og hun kom ikke hjem med så mye klær osv og var heller ikke på spa:p Så nå ser jeg for meg å bli helt blakk om jeg i tillegg skal på spa og shoppe.

  • Radiojente sier:

   10.000? Det høres helt vilt ut. Hun må ha spist på 12-retters gourmetrestauranter og blitt ranet av drosjesjåfører hver dag? :P Vi brukte ikke så mye penger, bare noen tusenlapper. Du blir IKKE blakk i Riga, jeg lover deg. Det er bare å se på prisen når du handler, det. ;)

   God reise! Glad jeg kan «hjelpe».

 12. Simona sier:

  Hei, jeg vil gjerne vet hvor mye koster guide i Riga?

 13. Simona sier:

  Takk for det :)

 14. Terje sier:

  Flott reportasje fra Riga! Er det mange søte homser der? LOL Homsebarer??

  • Radiojente sier:

   Du kan jo sjekke selv hvis du tar turen. Det var ikke mitt ærend, men finnes sikkert et tilbud for dem/dere også.

   • Terje sier:

    Hei, det var en litt dumt formulert kommentar av meg, beklager det. Du er jo jente og derfor ikke den rette til å spørre om homsemiljøet….
    Men takk for svar allikevel!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s