UFFA brenner!

I dag våknet jeg til den triste beskjeden om at UFFA hadde tatt fyr. UFFA (Ungdom For Fri Aktivitet) er et selvstyrt ungdomshus som har holdt det gående siden 1981. Huset har gitt plass til vegetarkafeen Kafé Knaillhard, Ivar Matlaus bokkafé, aksjonsgruppa AG-UFFA, øvingslokaler, legendariske konserter og et vell av ulike kulturaktiviteter siden oppstarten. Nå må UFFA sannsynligvis se etter et nytt tilholdssted.

I 1981 protesterte ungdom over hele Europa mot det de mente var en feilslått boligpolitikk. Sensommeren samme år kom opprøret til Trondheim. 10. november 1981 møttes rundt 200 ungdommer i området bak Vår Frue kirke. Målet var å okkupere Kjøpmannsgata 28. Aksjonen var vellykket og Ungdom For Fri Aktivitet ble etablert i Trondheim.

Fra UFFAs 10-års jubileum i 1991. Bildet er lånt fra adressa.no.

Nattens brann er ikke den første UFFA har opplevd. I 1982 brant det kraftig i det okkuperte huset, og en ung mann omkom. Men aktivistene ga ikke opp, og gjennom kommunen fikk de forhandlet seg fram til overtagelse av den gamle barnehagen på Buran. Der holdt UFFA hus frem til det ble totalskadd i en brann natt til i dag.

Den gamle barnehagen fikk hard medfart i brannen. Mange historiske minner som konsertplakater, bandfotografier, plater og t-skjorter er tapt for alltid. Heldigvis ser det ut til at trondheimspolitikerne vil strekke seg langt for å gi nytt husvære til UFFA-miljøet.

Inne på UFFA. Bilde lånt fra adressa.no.

UFFA har vært en viktig del av kulturlivet i Trondheim i 29 år, og tilholdssted for en rekke band. Her har ungdommen fått mulighet til å gjøre egne ting uten «voksnes» inngripen.  Jeg har selv vært på flere konserter i lokalene, og håper virkelig UFFA får nytt tak over hodet snart. Trondheim blir ikke det samme uten.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Nyhetsbildet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til UFFA brenner!

  1. Awww dette hørtes jo så bra ut ja. Grusomt. Og hva er verst, om noen satte på eller at de selv var dumme nok til å IKKE ha sikkerhet og brannvarslere i orden?

    Får håpe de får et nytt sted. Og at de i såfall får opp masse brannsikring der.

    • Radiojente sier:

      De har ennå ikke funnet ut hva (eventuelt hvem) som startet brannen. Men huset var gammelt og i dårlig stand, og røykeloven ble ikke akkurat overholdt der i gården. Det kan jo være årsaken. :/ Helt enig i at huset må opp igjen! Selv om jeg aldri hørte til «UFFA-gjengen» har jeg vært innom mange ganger. Det er mer tak i «lurvete ungdom» enn man skulle tro.

  2. Tilbaketråkk: Rare søk og spørsmålsrunder | Radiojente

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s