Brun saus

Den søte, gamle nabokona kom på døren vår med svenske kjøttboller her om dagen. Hun hadde vært på svenskehandel og kjøpt altfor mye, og ville så gjerne dele med oss. Selv om vi vanligvis ikke spiser ferdiglagete kjøttboller her i heimen, vi lager dem selv, hadde vi ikke hjerte til å si nei. Derfor blir det svenska köttbullar i brun saus med poteter og ertestuing til middag i dag. :)

Jeg tenkte å vise dere hvordan vår enkleste og mest anvendelige saus lages. Brun saus passer bl.a. til kjøttkaker, benløse fugler, kjøttpudding, steik og andre typisk norske retter, og er svært lett å lage. Jeg pleier å måle opp ingrediensene på slump, men om det er første gang du lager brun saus kan det være greit å ha en oppskrift og noen kommentarer å forholde seg til:

Det som trengs!

Brun grunnsaus
4 porsjoner
2 ss smør
2 ss hvetemel
½ l kjøttkraft eller buljong
¼ ts salt
litt pepper

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.

Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. Jeg pleier å bytte ut halvparten av kraften med melk eller matfløte. Da blir sausen fyldigere og mer smakfull. Jeg har også oppi litt soyasaus.

La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Synes du den er for lys i fargen kan du tilsette litt sukkerkulør.

Smak til med salt og pepper.

Velbekomme!

Var dette nyttig? Lager du sausene dine selv?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s