Skraping, pussing, sparkling og maling

Det er snart fire år siden jeg begynte å pusse opp leiligheten min. Gamle teppegulv ble skiftet ut med laminat, vegger, lister og tak ble skrapet, pusset, grunnet og malt. Etter noen måneder med intens oppussing var jeg utrolig lei og orket ikke mer av tennisalbuer og malingslukt. Verandadøren og stuedørene ble stående umalt, det samme ble listene i entreen. Kjøkkenet og toalettet fikk jeg ikke begynt på en gang. Og slik har det stått siden.

Nå har jeg derimot ingen unnskyldning for ikke å fortsette oppussingen. Her er en noen tips omkring hva en bør gjøre for å få et pent, jevnt og holdbart resultat når en maler på tre innendørs:

 • Hvis malingen flasser bør du skrape overflaten med en malingsskrape og deretter pusse den med sandpapir. Dersom overflaten ser fin ut, holder det å pusse den med sandpapir.
 • Vask vekk alt støv etter pussingen.
 • Jevn ut! Dersom det er hull og rifter i overflaten må disse fylles. På vegger og dører kan du f.eks bruke sparkel påført med en spatel. Dørterskler kan med fordel fylles med trelim. Dette holder bedre på overflater med stor belastning.
 • Når sparkelet/trelimet har tørket, må det pusses til overflaten blir jevn og glatt.
 • Vask vekk støvet etter pussingen igjen.
 • Masker alle flatene som ikke skal males med maskeringsteip. Den blå maskeringsteipen er etter min erfaring bedre enn den gule. Det er også lurt å ha noen aviser på gulvet – så slipper du jobben med å gni vekk malingssøl med white spirit etterpå.
 • Partier med sparkel, trelim, silikon eller bart tre kan med fordel grunnes med heftgrunn, visir e.l. slik at malingen sitter bedre. Malte flater trenger ikke grunning.
 • Når heftgrunnen har tørket kan du begynne å male. På store overflater som vegger og tak lønner det seg å bruke en fin malingsrulle, mens dører, skap og lister gjerne kan males med pensel. Husk å røre i malingen før du begynner!
 • Det anbefales ofte å male skap, lister og andre flater med mye belastning med oljebasert maling, men i dag er også den vannbaserte malingen såpass holdbar at det ikke trenger å være nødvendig. Dersom du er usikker på hva slags maling du behøver kan du spørre om råd i butikken.
 • Mal minst to strøk, alt etter hvor mye maling underlaget suger til seg. Nakne flater vil generelt trenge flere strøk enn flater som er malt fra før.
 • Husk å la hvert strøk tørke godt før du maler et nytt et! Dersom malingen fortsatt er våt kan det bli skjoldete. En bør også passe på å ikke ta for mye maling på kosten/rullen. Det kan føre til at malingen begynner å renne og bli ujevn.
 • Det tar tid, men resultatet blir mye finere og langt mer holdbart når grunnarbeidet er godt!

Det er sikkert en del mangler her, men det er i hvert fall det jeg har pleid å gjøre. Resultatet blir som regel pent. :)

Her er noen før-/etterbilder fra oppussingen av soverommet i sommer.

Til venstre vises sparklede og pussede skapdører med den gamle fargen i bunnen. Til høyre kan man se gammel grønnfarge mot ny gråhvit farge.

Så fint kan det derimot bli:

Jada. Jeg burde skaffe et bedre kamera og jeg burde bli en bedre fotograf. Jeg tenkte å legge ut noen flere bilder når jeg begynner med oppussing av kjøkkenet og toalettet. Det er kanskje ikke så interessant å se ei nesten ferdig stue?

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Oppussing og interiør og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s